Saturday 13 May 2017

Hmb Forex Preise


Biaka, tuszcze ich wglowodany Wrzesie 24th, 2011 Czsto si syszy, e produkty ywnociowe zawieraj mao wglowodanw, s bogate w biako lub wolne od tuszczu. Warto wrci do postaw ywienia ich przyjrze si tym trzem makroskadnikom, ktre s rdem prawie wszystkich kalorii w poywieniu. Ywno zawiera zazwyczaj w rnych proporcjach biaka, tuszcze ich wglowodany. Jednak istniej produkty, ktre zawieraj wycznie jeden z tych tschechisch skadnikw pokarmowych np. Olej (zawiera tylko tuszcz) czy cukier (zawiera wglowodany). Zbudowane s z 20 aminokwasw, z czego mona wyrni 8, ktrych organizm nie potrafi sam wytworzy (aminokwasy niezbdne), w zwizku z czym musz ein zosta dostarczone wraz z poywieniem. Biaka penowartociowe (rdo produkty zwierzce jak: mleko i produkty mleczne, miso, ryby, jaja) zawieraj wszystkie aminokwasy w odpowiednich iloci ich proporcjach, natomiast biaka niepenowartociowe (rolinne) pozbawione s co najmniej jednego niezbdnego aminokwasu. Biaka s rdem energii 1 Gramm biaka dostarcza 4 kcal. Oto podstawowe ich funkcje: podstawowy skadnik budulcowy wszystkich tkanek i zwizkw biologicznie czynnych (enzymy, hormony) naprawa tkanek (gojenie lief) regulacja procesw przemiany materii przez dziaanie enzymw udzia w procesach obronnych organizmu (produkcja przeciwcia) funkcja transportowa udzia w procesach widzenia Pomimo tego, E ciesz si nie najlepsz reputacj zu s ein niezbdnym skadnikiem diety. Tuszcze s rdem energii 8211 1 g ich gram dostarcza 9 kcal. Jednak nie wszystkie tuszcze oddziauj w zehn sam sposb na nasz organizm. Tuszcze w najprostszy sposb mona podzieli na: nasycone i nienasycone. Tuszcze nasycone s zu tuszcze pochodzenia zwierzcego ich powoduj ein midzy innymi wzrost cholesterolu wir krwi oraz przyspieszaj rozwj zmian miadycowych w ttnicach. Tuszcze nienasycone mona dodatkowo podzieli na jednonienasycone ich wielonienasycone. Tuszcze jednonienasycone (oliwa z oliwek) mog peni wan rol w profilaktyce miadycy, gdy przyczyniaj si do obnienia cholesterolu cakowitego ich jego frakcji LDL. Tuszcze wielonienasycone (olej sonecznikowy, sojowy, ryby) 8211 s zu najbardziej wartociowe tuszcze. Ich spoywanie powoduje obnienie zawartoci cholesterolu cakowitego, jego frakcji LDL oraz trjglicerydw, ein nehmen zapobiega powstawaniu zakrzepw naczyniowych. Tuszcze trans 8211 s zu tuszcze powstae w wyniku utwardzenia ciekych olejw rolinnych (produkcja margaryn twardych) lub w wyniku podgrzewania oleju do bardzo wysokiej temperatury (frytki, chipsy). Oprcz tego, e wykazuj negatywny wpyw na gospodark lipidow (bardziej negatywny ni nasycone kwasy tuszczowe) zu mog powodowa nowotwory. Oglna zasada w przypadku tuszczw: unika produktw zawierajcych tuszcze nasycone (zwierzce) Ich tuszcze w konfiguracji trans, ein spoywa produkty zawierajce tuszcze nienasycone (produkty rolinne, oleje, ryby). Podstawowe funkcje tuszczu w organizmie zu: stanowi skoncentrowane rdo energii dla tkanek i narzdw funkcja zapasowa (gromadzenie energii) uatwiaj odczuwanie smaku i przeykanie pokarmu stanowi budulec bon komrkowych i biaej masy mzgu jako tuszcz podskrny chroni Przed nadmiern utrat ciepa S gwnym rdem energii 8211 1 g Wglowodanw dostarcza 4 kcal. Oprcz Tego Penia szereg innych funkcji: glukoza jest niezbdnym skadnikiem odywczym dla mzgu iw przypadku jej niedoboru (zmniejszenie iloci wglowodanw w diecie) nastpuje przemiana Biaka w GLUKOZ nadaj cechy organoleptyczne stanowi ochron dla Biaka s rdem bonnika pokarmowego, ktry peni bardzo Wiele funkcji, z ktrych najwaniejsze zu Regulacja metabolizmu i detoksykacja organizmu Zalecane spoycie skadnikw poywienia przedstawia si nastpujco: 8211 biako 10-15 energii 8211 tuszcze 15-30 energii 8211 wglowodany 55-65 energii Jak obliczy udzia procentowy poszczeglnych skadnikw w diecie Z danych opublikowanych w Roczniku Statystycznym Rolnictwa 2010 wynika , E przecitn warto energetyczna ich zawarto skadnikw pokarmowych na 1 osob w roku 2009 wygldaa nastpujco: 8211 warto energetyczna 2505 kcal 8211 biako 77 g 8211 tuszcze 101 g 8211 wglowodany 315 g I teraz jeli wiadomo, e: 1 g biaka dostarcza 4 kcal 1 g Tuszczu dostarcza 9 kcal 1 g wglowodanw dostarcza 4 kcal 1. Obliczamy udzia procentowy biaka w energii 77 gx 4 kcal 308 kcal 8211 ilo energii pochodzca ze rde biakowych Jeeli 2505 kcal zu cakowita kaloryczno diety (100) zu 308 kcal bdzie stanowio: 308 kcal x 100 2505 kcal 12,3 energii 2. Obliczamy udzia procentowy tuszczw w energii 101 gx 9 kcal 909 kcal 8211 ilo energii pochodzca z tuszczw Ponownie obliczamy udzia procentowy: 909 kcal x 100 2505 kcal 36,3 3. Obliczamy udzia procentowy wglowodanw w energii 315 Gx 4 kcal 1260 kcal 8211 ilo energii podchodzca z wglowodanw Ponownie obliczamy udzia procentowy: 1260 kcal x 100 2505 kcal 50,3 Udzia podstawowych skadnikw pokarmowych w przecitnej diecie przedstawia si nastpujco: 8211 biako 12,3 energii 8211 tuszcze 36,3 energii 8211 wglowodany 50,3 energii Jak wida przecitna dieta zawiera za duo tuszczw, ktrych ilo naleaoby ograniczy zwikszajc przy tym spoycie wglowodanw zoonych. Rdo: Gawcki J. Hryniewiecki L. ywienie czowieka. Podstawy nauk o ywieniu, PWN, Warszawa 2006.

No comments:

Post a Comment